Vyvraciame 5 mýtov

15.04.2020 09:33

Huawei smartfóny s AppGallery: Vyvraciame 5 mýtov

Nové smartfóny Huawei, vrátane nedávno predstavenej série P40, prichádzajú s novým označením - AG ako AppGallery. Namiesto ekosystému služieb od Googlu budú využívať ekosystém od Huawei. Používatelia najviac pocítia výmenu obchodu Google Play za Huawei AppGallery. Nová situácia však priniesla niekoľko nesprávnych záverov, ktoré sme sa rozhodli objasniť.

 

Situácia, ktorá čaká majiteľov telefónov Huawei, ako P40 lite, P40 či P40 Pro pri používaní nového ekosystému, priniesla mnoho dohadov a nesprávnych záverov. Pozreli sme sa preto na päť častých mýtov o Huawei AG smartfónoch a uvádzame ich na pravú mieru.

 

Mýtus 1: Nové smartfóny Huawei nemajú Android

 

Na operačnom systéme sa nič nezmenilo. Aj najnovšie Huawei smartfóny bežia na Androide, doplnenom o známu používateľskú nadstavbu od Huawei EMUI. Na prvý pohľad teda žiaden rozdiel nepoznáte, všetko bude na svojom mieste tak, ako ste zvyknutí. Zmena spočíva v tom, že nové modely neobsahujú služby od Googlu, ako obchod Play, Gmail či Google Drive. Huawei ich nahradil vlastným riešením.

 

Mýtus 2: V Huawei AppGallery je málo aplikácií

 

O nedostatok aplikácií sa v prípade AppGallery rozhodne netreba báť. Ide o aktuálne tretiu najpoužívanejšiu a bezpečnú platformu na sťahovanie aplikácií na svete, ktorú používa vyše 400 miliónov ľudí. Momentálne v AppGallery nájdete viac ako 55-tisíc aplikácií a denne pribúdajú ďalšie.

 

Nezáleží na tom, akú kategóriu hľadáte - v AppGallery nájdete výber kvalitných aplikácií od fotografovania (Camera360, FaceApp, PicsArt Photo Editor, Fotor), hudbu (Shazam, Musixmatch, Deezer) až po najnovšie mobilné hry (Game of Thrones, World of Tanks Blitz, Asphalt 9, Legacy of Discord, Days of Empire).

 

Mýtus 3: V AppGallery nie sú lokálne slovenské aplikácie

 

V Huawei AppGallery nájdu slovenskí používatelia množstvo aplikácií od lokálnych vývojárov a stále pribúdajú ďalšie. Už dnes tam nájdete napríklad taxislužbu Hopin, populárnu navigáciu Sygic či aplikácie mobilných operátorov Orange a O2. Svoje aplikácie majú v AppGallery aj populárne online aj offline obchody - spomeňme napríklad Alzu či Tesco. Samozrejmosťou sú aplikácie bánk, ako ČSOB SmartBanking SK, Home Credit SK, OTP Banka či VÚB Mobil Banking.

 

Mýtus 4: S AG smartfónom prídem o cloudové úložisko

 

Pohodlná záloha na cloud je v dnešnej dobe neodmysliteľnou súčasťou našich digitálnych životov. Huawei prichádza s vlastným riešením, ktoré je mimoriadne bezpečné - využíva totiž pokročilý systém šifrovania dát prostredníctvom 9-vrstvového mechanizmu. Stačí sa prihlásiť prostredníctvom svojho Huawei ID a pravidelnú cloudovú zálohu vyrieši niekoľko kliknutí.

 

Navyše každý, kto si zakúpi niektorý z nových AG modelov dostane ku kúpe smartfónu automaticky úložisko na 12 mesiacov zadarmo. V prípade modelu P40 lite je to 15 GB, v prípade telefónov P40, P40 Pro či skladacieho Mate Xs až 50 GB.

 

Mýtus 5: Ak si kúpim AG smartfón, som odkázaný iba na sťahovanie cez AppGallery

 

Huawei AppGallery nahrádza obchod Google Play a je teda prvou voľbou pre každého, kto si chce do svojho nového AG smartfónu stiahnuť akúkoľvek aplikáciu. Nie je však jedinou. Majitelia nových Huawei smartfónov majú množstvo ďalších možností, ktoré pozostávajú predovšetkým z voľne dostupných aplikačných platforiem tretích strán.

 

Stačí si stiahnuť a nainštalovať niektorú z nich, napríklad Amazon AppStore, Aurora Store či GetJar. Obchody ale nie sú jediná možnosť: stačí si stiahnuť si priamo inštalačný súbor a nainštalovať ho v priebehu pár sekúnd.

 

Za zmienku stojí aj MoreApps - vyhľadávač aplikácií, ktorý prehľadáva viacero spoľahlivých zdrojov a dá na výber, z ktorého chcete požadovanú aplikáciu stiahnuť.